Schimb de experiență, Danemarka – România Featured
Datorită unei colaborări mai vechi, și în acest an, în perioada 23 – 26 Mai, un grup de profesori și studenți din Danemarka, orașul Kolding, a vizitat 4 penitenciare din România.
Datorită unei colaborări mai vechi, și în acest an, în perioada 23 – 26 Mai, un grup de profesori și studenți din Danemarka, orașul Kolding, a vizitat 4 penitenciare din România.
Prin intermediul unui vechi colaborator și bun prieten Karsten Moller, doi profesori și doi studenți ai Colegiului Biblic din Kolding, au sacrificat din timpul și resursele lor pentru a fi o încurajare și un sprijin pentru cei privați de libertate. Itinerariul acestui grup s-a desfășurat astfel:
Prima oprire a fost în Cluj Napoca, astfel, în Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, Secția Exterioară Cluj Napoca, au avut loc doua întâlniri cu 100 femei private de libertate. Mărturia celor prezenți a avut un impact deosebit pentru femeile aflate in penitenciar. S-a vorbit despre lupta cu drogurile și povestea eliberării de aceste adicții a oferit un real imbold persoanelor prezente.
A doua oprire a fost în penitenciarul din Târgu Mureș, unde s-au desfășurat câteva întâlniri la care au participat 60 de deținuți. Și de această dată mărturiile personale, care au exemplificat lupta cu viața infracțională au fost foate bine înțelese și asimilate de multi din cei prezenți.
Urmatoarea destinatie a fost în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, unde am intalnit aproximativ 80 de deținuți. Un element motivator pentru cei prezenți a fost mărturia faptului, că planurile pe care ni le facem când suntem tineri se pot schimba atunci când nu ne așteptăm si ca intotdeauna exista o a doua sansa .In acest sens, un exemplu puternic a fost oferit de Cedric, un fost bucătar din Franța care ulterior a ajuns să ia lucrurile de la început ca student și ulterior profesor în Colegiul Biblic din Kolding.
A patra și ultima întâlnire a avut loc în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, unde oaspetii noștrii au vorbit unui număr de aproape 300 de persoane. Și de data aceasta programul oferit a pus la dispoziția celor prezenți noi dovezi ale faptului că oamenii pot falimenta dar, în urma asumării greșelilor personale, pot începe un proces de îndreptare și integrare.
Un element comun care a avut impact în fiecare penitenciar a fost faptul că persoanele private de libertate au conștientizat și au fost impresionați de faptul că semeni ai lor, care locuiesc la 2000 de km depărtare, care s-au confruntat cu probleme similare, au ales să bată tot acest drum ca să împărtășească experiența lor și modul în care au găsit resursele necesare să învingă adicțiile și problemele vieții lor trecute și să apuce șansa unui nou început. Nu a lipsit programul muzical care a fost realizat atât de cei veniți din Danemarka, cât și de voluntari din România, care au însoțit grupul în diferitele penitenciare pe unde au fost.
Mulțumim atât colaboratorilor noștrii cât și voluntarilor care au adăugat efortul lor pentru binele întâlnirilor. Suntem recunoscători pentru faptul că de fiecare dată, cadrele penitenciarelor s-au implicat pentru buna desfășurare a acestor întâlniri. Ne dorim ca toată activitatea nostră să ducă la eliberarea și reintegrarea celor care încă sunt tributari vechilor greșeli și păcate.
Read 2253 times
Published in
Socializare